Mantarlar Tarihçesi

Tarihçe

Mantarlarla ilgili sistematik çalışmalar 250 yıllık bir geçmişe dayansa da, bazılarının özellikleri yüzyıllardır bilinmektedir.[3] Ekmek hamurunun kabartılmasında, şarap yapımında insanlık tarihinde hep kullanılmışlardır.Meksika ve Guatemala halkları bazı halüsinojenik mantarları dini ve mitolojik törenlerde kullanmışlardır.[3] Yine bazı mantarlar Kuzey Amerika yerlileri ve Çinliler tarafından tıbbi amaçla kullanılmışlardır.[3][4] Şapkalı mantarların ilk olarak Proterozoik Çağ’da (4 milyar – 570 milyon yıl önce) ortaya çıktıkları düşünülüyor. İnsanların şapkalı mantarları kullanımıysa paleolitik döneme (yontma taş çağına) değin uzanır. Tarihsel kayıtlar, şapkalı mantarların pek de iyi niyetleri olmayan amaçlar için kullanıldıklarını ortaya koymaktadır. II. Claudius vePapa VII. Clement’in düşmanları tarafından zehirli bir mantar türü olan Amanita’yla zehirlendiği yazılmıştır. Bir efsaneye göre de Buddha, bir köylünün ona sunduğu, toprak altında yetişen bir mantarı yediği için ölmüştür.

https://tr.wikipedia.org/wiki/Mantarlar

MANTARLAR HAKKINDA BİLGİ 

Özellikleri :

    • Ökaryot canlılardır.
    • Genellikle çok hücreli nadiren tek hücreli türleri vardır.
  • Genellikle karalarda ve tatlı sularda yaşarlar.
  • Tamamında hücre duvarı ( çeper ) vardır. Çeper kitinden yapılmıştır.
  • Klorofil içermedikleri için heterotrofturlar. Besinlerini çürükçül ( saprofit ) beslenme ve parazitlik ile sağlarlar.
  • Birden çok çekirdek taşırlar.
  • Büyük bir kısmı ( maya mantarları hariç ) hifsi yapı gösterir. Hifleri renksiz. ince, uzun iplikler olup yan yana gelerek misel adı verilen dokuyu bu da tallus adı verilen yapıyı oluşturur.
  • Yedek besin maddesi olarak nişasta bulunmaz, bunun yerine yağ ve glikojen depolar.
  • Eşeyli ve eşeysiz üreme görülür.Çoğu haploittir, yalnız zigot diploittir.
  • Maya mantarı, küf mantarı, şapkalı mantar ve enfeksiyon yapan mantarlar olarak gruplandırılır.

Mantarların Biyolojik, Ekonomik Önemi Ve İnsan Sağlığı İle İlişkisi :

  • Çürükçül ( saprofit ) mantarlar yeryüzünde madde dönüşümünde rol oynarlar.
  • Gıda, fermantasyon, ilaç sanayi ve çeşitli ürünlerin elde edilmesinde kullanılırlar

o Şapkalı mantarlar gıda sanayinde

o Maya mantarları ( alkol, ekmek, peynir ) fermantasyon sanayinde o Bazı küf mantarları ( penicilium = panisilin ) ilaç sanayinde

  • Mavi- yeşil veya yeşil alglerle birlikte likenleri meydana getirirler.
  • Pek çok bitki ve hayvan hastalıklarında mikroskobik mantarlar etkilidir .

https://www.hakkindakisabilgi.net/mantarlar-hakkinda-kisa-bilgi.html