Mantar Türleri

Türkiyede Bulunan Türler

Ayı Mantarı

ayi-mantari

Halk arasında Çörek Mantarı, Bolet Mantarı ya da Ayı Mantarı olarak da bilinir. Etli, şapka kısmı kahverengi, sap kısmı daha açık renkli mantar türüdür.

Kanlıca Mantarı

kanlica-mantari

Bu mantarın rengi kırmızıya çalar. Çamlık ve düzlük arazide bulunur. Kanlıca mantarının yemeği, turşusu, kızartması yapılır ayrıca pilavı yapılır.

Sığır Dili Mantarı

sigir-dili-mantari

Yurdumuzun bir çok yerinde yetişebilen bir mantar türüdür. Adını, şapkasının altındaki sığır dil üstündeki pütürlere benzeyen yapısından almıştır. Farklı renklerde Sığır Dili Mantarı bulabilmeniz mümkündür. Pek çok farklı ortamda yetişebilen bir mantar türü olmasına karşılık daha çok iğne yapraklı ağaçların bulunduğu ormanlarda karşımıza çıkar.

Duvaklıca (İmparator) Mantarı

imparator-mantari

Duvaklıca Mantarı ya da bilinen diğer ismi ile İmparator Mantarı, ülkemizde daha çok Kastamonu yöresinde bolca toplanan bir mantar türüdür. Yaz mevsiminde olur. çam ve gürgen ağaçlarının diplerinde olur. Rengi ise; şapka kısmında kırmızı, gövdesi ise sarımtrak gibidir. Adını gelinlerin duvağından almıştır.

Duvaklıca Mantarı’nın fiziki görünümü duvak şeklindedir. Bazı yörelerde halk arasında Yumurta Mantarı olarak da bilinir. Mantarın alt kısmında yumurtaya benzeyen beyaz renkli bir tabla bulunduğu için bu isimle anılmaktadır.

Duvaklıca Mantarı’nın kızartması yapılır veya çiğ şekilde de tüketilebilinmektedir.

Huni Mantarı

huni-mantari

Huni Mantarı, adından da anlaşıldığı gibi huni şeklindedir. Rengi siyahtır. İlkbahar aylarında olur. Gölgelik alanlarda ve yaprak altlarında bulunur. Hemen hemen ilkbaharda yağan her yağmurdan sonra mantar avına çıkılsa Huni Mantarı bulunur. Huni Mantarı, bulunduğu yerde bir  ya da iki tane olmaz. Bir kökten çok fazla sayıda mantar yetişir. Toplanması kolay bir mantar türüdür. Kestane ve pelit (Palamut) ağaçlarının altında daha çok olur.

Huni Mantarı’nın sadece böreği olur. Yapılan böreğin adı da kendi adını alır. Yani Huni Mantarı Böreği. Huni Mantarı böreğinin harcına Huni Mantarı ve soğan konulur.

Cincile Mantarı

cinlice-mantari

Yaz mevsiminde olur. Cincile Mantarı, bej, sarımsı, kahverengi ve tonlarındadır. Otların arasında olur. Bulunması zordur. Küçük yapılı bir mantardır. Tıpkı Huni mantarında olduğu gibi böreği yapılır.

Pelit Mantarı

pelit-mantari

Yaz mevsiminde olur. Rengi beyazdır. Pelit (meşe) ağaçlarının altında olduğu için Pelit Mantarı adını almıştır. Bulunması kolay bir mantardır. Yemeği yapılır.

Karakız Mantarı

karakiz-mantari

Yaz mevsiminde olur. Rengi siyahtır. Kat kat yetişir. Kestane ağaçlarının dibinde yani kökünde olur. Kara Kız Mantarı’nın böreği, yemeği, turşusu yapılır.

https://kampkeyfi.com/yenilebilir-ve-zehirli-mantarlar/#prettyPhoto